Naamloos-2

Hoe bepaal je je budget voor je volgende huis?

Zit jij eraan te denken om je huidige woning te verkopen en op huizenjacht te gaan? Dan is het fijn om te weten wat je budget voor dat volgende huis is.

Waarschijnlijk heb je wel eens een online hypotheekberekening gemaakt. Slim, want dat geeft je een eerste idee van je mogelijkheden. Als hypotheekadviseur weet ik dat het fijn is om wat meer inzicht te krijgen wanneer je zoektocht concreter wordt. In deze blog geef ik je tips voor het bepalen van jouw budget.

Jouw budget wordt in de basis bepaald door:

  1. de waarde van je huidige koopwoning;
  2. jouw maximale hypotheekbedrag;
  3. eventueel beschikbaar eigen vermogen.

Wat is de waarde van mijn huis?

Zorg dat je weet wat jouw huidige huis waard is. Wat je wilt weten is de marktwaarde: de geschatte verkoopwaarde in de huidige markt. De WOZ-waarde geeft een eerste indicatie maar loopt vaak achter op de marktontwikkelingen. Het beste inzicht in de marktwaarde van je huis krijg je door het te laten taxeren door een makelaar met kennis van de lokale woningmarkt. Deze kan je op basis van de lokale marktontwikkelingen een realistische schatting geven van de verkoopprijs.

Wanneer je weet wat je huis in de huidige markt waard is, weet je ook met enige zekerheid of je na de verkoop een tekort (restschuld) zult hebben. Een restschuld hoeft overigens niet te betekenen dat jouw woondroom in duigen valt. Je hebt dan nog verschillende mogelijkheden om tóch jouw droomhuis te bemachtigen. Heb je juist overwaarde, dan moet je deze gebruiken voor je nieuwe huis: voor het verlagen van je nieuwe hypotheek of voor een verbouwing.

Wat kan en wíl ik lenen?

Jouw maximale hypotheekruimte wordt bepaald op basis van jouw bruto inkomen en je eventuele financiële verplichtingen, zoals een studieschuld of alimentatie. Online kun je hier bij hypotheekverstrekkers vaak al een eerste indicatie van krijgen, maar zeker als je al een koopwoning hebt is het fijn als een onafhankelijke expert met je meekijkt.

Minstens net zo belangrijk als de vraag wat je kúnt lenen is de vraag wat je wílt lenen. Een hypotheek is een jarenlange maandlast. Wil je ook genoeg ruimte houden voor andere dingen als uit eten, op vakantie gaan of sparen voor de studie van je kinderen, dan is het verstandig om daar voldoende rekening mee te houden bij het kiezen van je hypotheek. Een hypotheekadviseur kan je helpen om hierin de balans te vinden die bij jou past.

  • Ook in 2017 verandert er weer het één en ander op hypotheekgebied. In deze blog vertelt mijn collega Ron van Meel je er meer over.

Hoeveel eigen geld leg ik bij?

Met de inbreng van eigen geld kun je je maximale hypotheekbedrag aanvullen. Heb je een huis op het oog van € 350.000,- en kun je nu maximaal € 330.000 lenen, dan kun je als je over genoeg spaargeld beschikt alsnog jouw droomhuis kopen. Ook kun je met je nieuwe huis je hypotheekbedrag verlagen. Zeker nu de spaarrente laag is zie ik veel mensen die op deze manier investeren in hun volgende huis en daardoor hun woonlast verlagen.

Houd er rekening mee dat je sowieso eigen geld moet meenemen als je een huis koopt. Dit jaar mag je nog 101% van de woningwaarde lenen, volgend jaar is dat 100%. De bijkomende kosten moet je grotendeels zelf betalen.

De eerste stap: laat je huis taxeren

Ben je eraan toe om na de online hypotheekberekening de volgende stap zetten bij het bepalen van jouw budget? Mijn eerste tip is dan: laat je huis taxeren door een makelaar. Daarna kun je ervoor kiezen om een hypotheekadviseur in te schakelen om samen jouw persoonlijke financiële situatie nader in beeld te brengen. Bij één van de grootste aankopen van je leven is die combinatie van makelaar en hypotheekadviseur erg waardevol: samen kunnen ze je een heel duidelijk beeld geven van de mogelijkheden en ervoor zorgen dat jij jouw droomhuis bemachtigt. Soms terwijl je zelf niet had gedacht dat dat zou lukken. Precies dat vind ik zo mooi aan mijn werk!

Wil je graag weten wat jouw huis waard is? Maak dan een afspraak bij een van mijn collega’s voor een gratis waardebepaling.

Wat kan ik maximaal lenen?

Blogs

Het energielabel: waar moet je aan denken?

Bij het kopen of verkopen van een woning komt altijd het energielabel ter sprake. Een energielabel is verplicht om te hebben voor de (ver)koop van een woning. Vraag jij je echter af.. Lees meer

Ontdek jouw nieuwe thuis met een nieuwbouwgesprek

Bij Bert van Vulpen makelaars begrijpen we dat de weg naar jouw droomwoning begint met een helder pad en een goed gesprek. Daarom bieden wij jou een persoonlijk nieuwbouwgesprek met.. Lees meer

Meer hypotheekruimte voor verduurzaming, alleenstaanden en studenten

Door de recente aankondiging van minister Hugo de Jonge zal de leenruimte voor hypotheekaanvragen vanaf 2024 aanzienlijk verruimen. Dit heeft een impact op verschillende bevolkingsgroepen, waaronder alleenstaanden, studenten en diegenen.. Lees meer

Checklist Open Huizen Avond

De Bert van Vulpen Open Huizen Avond staat wederom op het programma. Op dinsdag 4 juni aanstaande gooien onze deelnemers hun deuren open voor geïnteresseerde kopers, zoals jij. Het is.. Lees meer
Naamloos-2
leencapaciteit?