Naamloos-2

Een woonboot kopen? Hier moet je op letten

De woonboot is bijna niet weg te denken uit het Amsterdamse straatbeeld. Wonen op het water heeft zo zijn charme en kan ook voordelen hebben ten opzichte van een bakstenen huis. Echter zijn er ook een aantal zaken die bijzondere aandacht verdienen wanneer je een aankoop van een woonboot overweegt. In deze blog leg ik je graag uit waar je op moet letten.

Van woonboot tot watervilla

Er bestaan verschillende soorten drijvende woningen met namen die vaak afwisselden gebruikt worden. Woonboten, woonschepen, woonarken, watervilla’s of waterwoningen: ze worden allemaal gebruikt om op te wonen en niet om mee te varen. Echter bestaan er wel verschillen in de constructie, onderhoud en plaatsgebondenheid tussen deze verschillende waterwoningen.

Een woonboot of woonschip bestaan al lang en hebben in de regel een ijzeren casco met een opbouw. Daarnaast kunnen deze varen of versleept worden. Een moderne watervilla (ook vaak woonark genoemd) is daarentegen gemaakt van beton en lijkt meer op een ‘gewoon’ huis. Deze vergt minder onderhoud dan een woonboot en is bedoeld om op één plek te blijven liggen.

Ben je op zoek naar een ‘drijvende woning’? Kijk dan goed naar de gebruikte materialen in de constructie en de mogelijkheid om de woning te verplaatsen.

Kijk naar het bestemmingsplan

Lange tijd was het wonen op een woonboot een goedkoop alternatief voor een ‘reguliere’ woning. De populariteit zorgde echter voor een wildgroei aan woonboten, waardoor de overheid genoodzaakt was strengere regels op te stellen. De Gemeente Amsterdam hanteert momenteel een stop van 2500 woonboten, met enkele uitzonderingen die zijn opgenomen in bestemmingsplannen (dit geldt met name voor nieuwe waterkavels voor woonarken en watervilla’s). Deze plannen kunnen veranderen, waardoor het verstandig is je goed te laten informeren over de actuele stand van zaken rondom ligplaatsen.

De benodigde vergunningen

Wil je op het water wonen, dan krijg je te maken met een aantal vergunningen die de gemeente of het waterschap verleent. De belangrijkste vergunning is de ligplaatsvergunning. Hiermee heb je wettelijk toestemming om de woonboot op een aangewezen plek aan te meren en te bewonen. Daarnaast bestaan er speciale ligplaatsvergunningen. Deze zijn persoonsgebonden en kunnen niet worden overgenomen door de opvolgende eigenaar van de woonboot. Deze zal je dan op een andere plek moeten aanmeren waar je wel een ligplaatsvergunning voor hebt.

Met een ligplaatsvergunning mag je gebruikmaken van het water en/of de aangrenzende grond. Je dient wel een gebruiks- of huurovereenkomst te hebben met de eigenaar van de ligplaats. Zo zul je vaak een vergoeding voor het gebruik van de ligplaats moeten betalen.

Heb je een woonboot, maar wil je deze weghalen om een nieuwe op dezelfde ligplaats te plaatsen, dan heb je een vervangingsvergunning nodig. Wil je echter de afmetingen of de uiterlijke staat van je woonboot aanpassen, dan dien je over een verbouwingsvergunning te beschikken. Wil je een nieuwe woonboot (laten) bouwen, dan moet je een omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning) aanvragen.

Check de bouwkundige staat van de woonboot

Wettelijk gezien is een woonboot een bouwwerk dat aan een aantal voorschriften moet voldoen. Overweeg je een woonboot te kopen dan dien je kritisch naar de constructie en staat van onderhoud te kijken. Wanneer is deze gekeurd? Is alles technisch in orde? Zo verklein je de kans op verborgen gebreken.

De hypotheek en verzekeringen

Bij een woonboothypotheek gelden andere voorwaarden dan bij een koophuis. Vaak geldt er een lager maximaal te lenen bedrag, met een opslagpercentage. Echter kunnen de maandlasten lager uitvallen vergeleken met een ‘normale’ koopwoning.

Je kunt je woonboot en de ligplaats voor 90% financieren. Helaas is het bij een woonboothypotheek niet mogelijk om een andere hypotheek mee te nemen. De looptijd van een hypotheek is afhankelijk van de geschatte levensduur van de woonboot, met een maximum van 30 jaar.

Om voor een hypotheek en verzekering in aanmerking te komen, moet de woonboot in goed onderhouden staat verkeren en verhandelbaar zijn. Eveneens moet je deze permanent kunnen bewonen (en hiervoor een vergunning hebben).

Zoals je leest komt er nogal wat bij kijken wanneer je droomt van wonen op het water. Een watervilla of woonboot kopen doe je niet zomaar. Laat de vele regels en voorwaarden je echter niet weerhouden je droom te verwezenlijken. Onze aankoopmakelaars verkoopmakelaars en hypotheekadviseurs helpen je graag verder. Zo voorkom je dat je woonwens niet in het water valt. Neem direct contact op! 

Hulp nodig? Bert helpt!

Heb jij de wens om een huis te kopen en ben je geïnteresseerd in een aankoopmakelaar? Onze makelaars adviseren je graag met een persoonlijke aanpak voor jouw situatie. Jarenlang helpen wij kopers al snel tot de woning van hun dromen. Wij pakken door en laten niet los tot we jou hebben geholpen. En hoe we dat doen, is met:

  • Eén aanspreekpunt
  • Lokale marktkennis
  • Persoonlijk betrokken
  • Transparant advies

Benieuwd hoe Bert van Vulpen jou kan helpen? Neem dan snel contact op. Wij helpen jou graag bij de aankoop van een nieuwe woning in en rondom Amsterdam, Amstelveen en Zaandam. Bert staat voor je klaar! Ook wanneer je advies nodig hebt over verzekeringen en hypotheken.

Contactformulier

Blogs

Het energielabel: waar moet je aan denken?

Bij het kopen of verkopen van een woning komt altijd het energielabel ter sprake. Een energielabel is verplicht om te hebben voor de (ver)koop van een woning. Vraag jij je echter af.. Lees meer

Ontdek jouw nieuwe thuis met een nieuwbouwgesprek

Bij Bert van Vulpen makelaars begrijpen we dat de weg naar jouw droomwoning begint met een helder pad en een goed gesprek. Daarom bieden wij jou een persoonlijk nieuwbouwgesprek met.. Lees meer

Meer hypotheekruimte voor verduurzaming, alleenstaanden en studenten

Door de recente aankondiging van minister Hugo de Jonge zal de leenruimte voor hypotheekaanvragen vanaf 2024 aanzienlijk verruimen. Dit heeft een impact op verschillende bevolkingsgroepen, waaronder alleenstaanden, studenten en diegenen.. Lees meer

Checklist Open Huizen Avond

De Bert van Vulpen Open Huizen Avond staat wederom op het programma. Op dinsdag 4 juni aanstaande gooien onze deelnemers hun deuren open voor geïnteresseerde kopers, zoals jij. Het is.. Lees meer
Naamloos-2
leencapaciteit?