Naamloos-2

6 Voordelen van Kleiner Wonen

In een samenleving waar alles groter, sneller en beter moet kiezen steeds meer mensen er bewust voor om kleiner te gaan wonen. Groter staat namelijk echt niet altijd gelijk aan beter. Kleiner wonen brengt zowel economische, maar ook ecologische en persoonlijke voordelen met zich mee. Deze voordelen en meer bespreken we graag met je.

Lagere kosten in aankoop en onderhoud

Een van de grootste voordelen van kleiner wonen is dat je hiermee de kosten voor aankoop en onderhoud drukt. Daarnaast zijn de verwarmingskosten lager omdat je minder woonoppervlakte hebt. 

Omdat je maandelijks minder geld kwijt bent aan je woning geef je jezelf meer vrijheid om je geld aan andere dingen uit te geven zoals bijvoorbeeld vakanties of hobby’s.

Minder schoonmaakwerk

Een kleiner huis betekent een kleiner oppervlakte om schoon te maken. Want laten we eerlijk zijn, er zijn weinig mensen die schoonmaken als een van hun favoriete klusjes ziet. 

Ook wanneer je niet geboren bent met groene vingers kan het bijhouden van een tuin een grote uitdaging zijn. Dit probleem heb je natuurlijk niet als je in een appartement woont.

Een milieubewuste keuze

Wanneer je kleiner gaat wonen doe je de natuur een groot plezier. Niet alleen doordat je minder energie nodig hebt voor het verwarmen en verkoelen van je woning. Het kleiner wonen zorgt voor minder CO₂-uitstoot. Ook het bouwen van je woning kost minder bouwmateriaal. Kiezen voor kleiner wonen vermindert dus je ecologische voetafdruk.

Een sterk gemeenschapsgevoel

Houd jij van een veilige en betrokken woongemeenschap? Dan is het misschien verstandig om kleiner te gaan wonen. Het is namelijk zo dat kleinere woonomgevingen vaak een hoger gemeenschapsgevoel hebben.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan tiny houses of appartementencomplexen.  Doordat je meer onderling contact hebt met elkaar woon je vaak niet alleen in een veiligere omgeving, maar ook in een gezellige omgeving.

Je krijgt een eenvoudiger leven

Kleiner wonen betekent minder ruimte, minder ruimte betekent minder spullen en wanneer je minder spullen kwijt kan zorgt dit ervoor dat je moet gaan kijken naar de dingen die echt belangrijk zijn.

Het kan soms best lastig zijn om kleiner te wonen en hiermee afstand te doen van je dierbare bezittingen, maar uiteindelijk zorgt het voor minder stress en focus op wat echt belangrijk is.

Veiligheid voor ouderen

Een groot deel van de mensen die besluit om kleiner te gaan wonen doen dit omdat ze in hun vorige huis vaak niet meer veilig kunnen wonen. Ook heeft het wonen in een appartement vaak als voordeel dat alles gelijkvloers is. Dit is natuurlijk heel handig voor mensen die minder mobiel zijn en moeite hebben met traplopen. 

Ook is het voor ouderen vaak erg fijn om een betrokken woonomgeving te hebben, niet alleen voor sociale interactie, maar ook voor het geval er iets gebeurt en ze hulp nodig hebben.

Kleiner wonen heeft een hoop verschillende voordelen: je woont niet alleen goedkoper, je doet de natuur ook een groot plezier omdat je ecologische voetafdruk kleiner wordt. Daarnaast woon je vaak in een hechtere gemeenschap, wat niet alleen gezellig is, maar ook de veiligheid van je woonomgeving vergroot. Dus wat je situatie ook is, het kleiner wonen biedt voordelen voor iedereen. 

Overweeg je om kleiner te gaan wonen? Vraag een vrijblijvend gesprek aan met een van onze makelaars en we helpen je graag verder.

Vraag vrijblijvend gesprek aan

Blogs

Scheiden Met Een Koophuis? Dit Zijn Je Opties

Wanneer jullie besluiten een punt achter jullie relatie te zetten, breekt er een moeilijke periode aan. Naast de emotionele achtbaan waarin jullie waarschijnlijk zitten, zijn er ook praktische zaken om.. Lees meer

Huis Kopen met je Partner: Dit Moet je Weten

Jij en je partner zijn klaar voor de volgende stap: het kopen van een huis. Wanneer je samen besluit om een huis te gaan kopen, moet je rekening houden met.. Lees meer

Hoe koop ik als expat een woning in Nederland?

Nederland staat bekend om zijn prachtige natuur en rijke geschiedenis, maar ook om zijn welvarendheid en hoge levensstandaard. Dit maakt het voor expats van over de hele wereld een aantrekkelijke.. Lees meer
Naamloos-2
waarom aankoopmakelaar?