Naamloos-2

Waarom Samenlevingscontract Nodig Bij Samen Kopen Huis?

Jij en je partner zijn klaar voor de volgende stap, het kopen van jullie eigen huis! Voor vele mensen een van de belangrijkste financiële beslissingen uit hun leven. Bij deze beslissing komen dan ook een hoop dingen kijken. Een van deze dingen is het samenlevingscontract. 

Je hebt er vast wel eens van gehoord, stellen die gaan samenwonen en dan een samenlevingscontract opstellen. Wil je weten waarom dit van belang is en hoe je dit moet doen? Lees dan snel verder.

Wat is een samenlevingscontract?

Een samenlevingscontract is een juridisch document waarin je bepaalde afspraken vastlegt over samen leven. Het contract biedt houvast tijdens de samenlevingsperiode, maar legt ook afspraken vast voor wanneer de samenleving wordt beëindigd door bijvoorbeeld het uit elkaar gaan of het overlijden van een van de partners. 

Het contract omvat bijvoorbeeld financiële afspraken over bijvoorbeeld ieders bijdrage aan de huishoudelijke kosten of de kosten voor het aanschaffen van meubilair. Ook eigendomsrechten en erfrechten kunnen in het samenlevingscontract worden opgenomen.

Waarom je een samenlevingscontract nodig hebt

Je gaat er natuurlijk nooit van uit dat wanneer je samen besluit om een huis te kopen, toch kan het gebeuren dat de relatie ten einde komt en je uit elkaar gaat. Wanneer dit gebeurt, zorgt een samenlevingscontract ervoor dat je een duidelijk overzicht hebt van wie waar recht op heeft.

Afhankelijk van wat er in het contract is opgenomen kan bepaald worden wie er recht heeft op het huis en hoe de eventuele schulden worden verdeeld. Of wanneer het huis verkocht wordt, hoe de eventuele winst of verlies van het verkoopbedrag verdeeld gaat worden.

Het biedt fiscale voordelen

Een samenlevingscontract biedt een hoop fiscale voordelen, zo word je met een samenlevingscontract beschouwd als fiscaal partner. Dit is dan weer voordelig wanneer je aftrekposten zoals hypotheekrente moet verdelen. 

Ook biedt een samenlevingscontract voordelen bij de erfbelasting door het opnemen van een verblijfsbeding. Dit beding zorgt ervoor dat wanneer een van de partners overlijdt, de andere partner automatisch recht heeft op de gezamenlijke bezittingen. Over deze bezittingen hoeft dan geen erfbelasting betaald te worden.

Erfrechtelijke gevolgen

Als je als partner niet getrouwd bent en daarbij geen samenlevingscontract hebt opgesteld, dan erkent de wet geen erfrecht. Wanneer een van de partners dan overlijdt zonder zijn of haar bezittingen over te dragen in het testament, dan heeft de partner wettelijk gezien geen recht op de erfenis. Deze gaat dan naar de familie van de overledene. Een samenlevingscontract met daarbij een zorgvuldig ingevuld testament kan dit voorkomen.

Pensioenrechten

De meeste pensioenfondsen erkennen een partner alleen wanneer er sprake is van een huwelijk, geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract. Wanneer geen van deze drie overeenkomsten is vastgesteld kan bij het overlijden van een van de partners de overblijvende partner geen aanspraak maken op het partnerpensioen. 

Dit kan een hoop financiële problemen met zich meebrengen wanneer een partner onverwachts komt te overlijden en de overlevende partner een van de vaste inkomens kwijtraakt. Met een samenlevingscontract sluit je dit probleem dus uit.

Hoe stel je een samenlevingscontract op?

Allereerst is het belangrijk om een open gesprek aan te gaan met je partner. Bekijk jullie individuele financiële situatie en stel vast welke waardevolle bezittingen jullie willen meenemen in het samenlevingscontract. 

Bekijk daarnaast ook hoe jullie bepaalde vaste lasten willen vastleggen in het contract. Overweeg ook samen wat er gebeurt wanneer een van de partners plotseling overlijdt of wanneer de relatie beëindigd. 

Om ervoor te zorgen dat het contract zorgvuldig in elkaar zit en er rekening is gehouden met eventuele wet- en regelgeving is het van belang om je contract op te laten stellen door een notaris. De notaris kan jullie ook op de hoogte stellen van zaken die jullie eventueel over het hoofd hebben gezien. Wanneer je beide tevreden bent met het contract kun je het samen ondertekenen.

Advies om juridisch advies in te winnen

Het is belangrijk om je contract op te laten stellen door een notaris. De notaris kan jullie ook op de hoogte stellen van zaken die jullie eventueel over het hoofd hebben gezien. Wanneer je beide tevreden bent met het contract kun je het samen ondertekenen.

Kosten en factoren die de prijs beïnvloeden

De kosten voor het opstellen van een samenlevingscontract kunnen variëren. Factoren zoals de complexiteit van de afspraken, de notaris die je kiest en eventuele aanvullende juridische adviezen kunnen de prijs beïnvloeden. Het is verstandig om offertes op te vragen bij verschillende notarissen om een goed beeld te krijgen van de kosten.

Afspraken omtrent spaargeld en belastingen

In het samenlevingscontract kun je ook afspraken maken over hoe spaargeld wordt verdeeld bij een eventuele beëindiging van de relatie. Dit voorkomt onduidelijkheden en conflicten in de toekomst. Daarnaast kun je vastleggen hoe belastingen en fiscale voordelen verdeeld worden, wat voor een eerlijke verdeling zorgt.

Veelgestelde vragen

Wat is een samenlevingscontract?

Een juridisch document waarin afspraken worden vastgelegd over samenleven en de verdeling van bezittingen bij beëindiging van de relatie.

Waarom is een samenlevingscontract belangrijk?

Het biedt juridische zekerheid, fiscale voordelen en zorgt voor duidelijke afspraken bij het beëindigen van de relatie.

Moet een samenlevingscontract door een notaris worden opgesteld?

Ja, een notaris zorgt ervoor dat het contract juridisch bindend is en kan advies geven over belangrijke zaken die in het contract moeten worden opgenomen.

Conclusie

Een samenlevingscontract biedt niet alleen juridische zekerheid, maar ook fiscale voordelen en gemoedsrust voor jou en je partner. Het zorgt voor duidelijke afspraken en helpt conflicten te voorkomen. 

Door juridisch advies in te winnen en je contract door een notaris te laten opstellen, zorg je ervoor dat alles goed geregeld is. Dit document is een belangrijke stap om samen met je partner een stabiele en veilige toekomst op te bouwen. 

Of je nu afspraken maakt over financiën, eigendommen, of pensioenrechten, een samenlevingscontract beschermt jullie belangen. Maak nu een vrijblijvende afspraak.

Blogs

Scheiden Met Een Koophuis? Dit Zijn Je Opties

Wanneer jullie besluiten een punt achter jullie relatie te zetten, breekt er een moeilijke periode aan. Naast de emotionele achtbaan waarin jullie waarschijnlijk zitten, zijn er ook praktische zaken om.. Lees meer

Huis Kopen met je Partner: Dit Moet je Weten

Jij en je partner zijn klaar voor de volgende stap: het kopen van een huis. Wanneer je samen besluit om een huis te gaan kopen, moet je rekening houden met.. Lees meer

Hoe koop ik als expat een woning in Nederland?

Nederland staat bekend om zijn prachtige natuur en rijke geschiedenis, maar ook om zijn welvarendheid en hoge levensstandaard. Dit maakt het voor expats van over de hele wereld een aantrekkelijke.. Lees meer

6 Voordelen van Kleiner Wonen

In een samenleving waar alles groter, sneller en beter moet kiezen steeds meer mensen er bewust voor om kleiner te gaan wonen. Groter staat namelijk echt niet altijd gelijk aan.. Lees meer
Naamloos-2