Naamloos-2

Scheiden Met Een Koophuis? Dit Zijn Je Opties

Wanneer jullie besluiten een punt achter jullie relatie te zetten, breekt er een moeilijke periode aan. Naast de emotionele achtbaan waarin jullie waarschijnlijk zitten, zijn er ook praktische zaken om te regelen. 

Wat gebeurt er bijvoorbeeld met jullie huis? De mogelijkheden zijn divers en kunnen overweldigend zijn. Kies je ervoor het huis te verkopen, of willen jullie het juist behouden? In dit artikel bespreken we de opties en welke het beste zijn voor jouw situatie.

Een hoop juridische aspecten

Wanneer je besluit om te scheiden en je samen met je partner een koophuis hebt zijn er een hoop juridische aspecten die van belang zijn en invloed hebben op de beslissing die jullie maken. Een aantal belangrijke aspecten hebben we voor je op een rijtje gezet.

Eigendomsverhoudingen

Wanneer jij en je partner tijdens het huwelijk het huis hebben aangeschaft is het belangrijk om te weten of jullie binnen gemeenschap van goederen zijn getrouwd of niet. Wanneer dit wel het geval is, betekent dit dat het huis gemeenschappelijk eigendom is en jij en je partner evenveel recht hebben op het huis.

Wanneer jullie onder huwelijkse voorwaarden zijn getrouwd, kunnen jullie de eigendomsverdeling lezen zoals beschreven in de voorwaarden.

Contractuele afspraken

Om problemen te voorkomen is het belangrijk dat je tijdens het hele proces alles over de verdeling van het huis en de hypotheek vastlegt in een echtscheidingsconvenant. Dit is een schriftelijke overeenkomst waarin jullie alles vastleggen wat bij de scheiding komt kijken, zo ook de afspraken over jullie koophuis.

Juridisch advies

Omdat in dit proces vaak complexe situaties ontstaan met grote fiscale gevolgen raden we aan om hiervoor een advocaat of notaris in te schakelen. Die zorgt ervoor dat het juridische proces goed wordt afgehandeld.

Dit zijn de opties

Er zijn verschillende opties te overwegen wanneer jullie besluiten om te gaan scheiden. Wat de beste keuze is, hangt af van jullie wensen en financiële mogelijkheden. We bespreken een aantal van de meest voorkomende opties.

Een partner koopt de andere uit

In deze situatie blijft een van jullie in het huis wonen en wordt de ander uitgekocht. Deze partner ontvangt dan een bedrag van zijn of haar gedeelte van de woning. Wat vaak ongeveer de helft van de overwaarde is op het moment van uitkopen. 

Wanneer jullie voor deze optie kiezen moeten er aanpassingen gedaan worden in het eigendomsbewijs. Ook moet er mogelijk een herfinanciering van de hypotheek plaatsvinden bij de partner die in het huis blijft wonen. Onze hypotheekadviseurs helpen je hier graag verder mee.

Maak afspraak met hypotheekadviseur

Het huis verkopen

Wanneer zowel jij als je partner niet in het huis willen blijven wonen is het een voor de hand liggende keuze om het huis te verkopen. De opbrengsten van het huis worden op een eerlijke manier verdeeld. 

De bestaande hypotheek moet worden afgelost en de overwaarde of eventuele restschuld moet worden verdeeld. Deze optie kan aantrekkelijk zijn wanneer de huizenmarkt er gunstig voor staat. 

Onze verkoopmakelaars staan klaar om je te helpen en begeleiden je bij elke stap van het verkoopproces. Maak nu een vrijblijvende afspraak.

Maak afspraak met verkoopmakelaar

Het huis behouden tot een later tijdstip

Tegenwoordig kiezen steeds meer stellen met kinderen ervoor om samen het huis te behouden. Meestal voor meer stabiliteit voor de kinderen. Ook wanneer de huizenmarkt er totaal niet gunstig voor staat, kan het financieel voordelig zijn om het huis nog niet op de markt te brengen totdat de situatie verbetert. 

Je kunt kiezen voor co-eigendom waarbij jullie de kosten voor van het huis en de onderhoud delen. Ook kun je ervoor kiezen om een tijdelijke regeling op te stellen tot bijvoorbeeld de kinderen hun diploma hebben gehaald. Het is hierbij belangrijk dat je duidelijke afspraken maakt en deze afspraken schriftelijk laat vastleggen.

Het huis verhuren

Dit is een minder gebruikelijke optie, maar kan interessant zijn als de huizenmarkt slecht is of als jullie extra inkomen willen genereren. Als verhuurder zijn jullie samen verantwoordelijk en moeten duidelijke afspraken worden gemaakt over inkomsten en kosten.

In deze lastige tijd is het belangrijk om goede keuzes te maken en professionele begeleiding te zoeken. Bij Bert van Vulpen vind je alle expertise onder één dak. Besloten om het huis te verkopen? Onze verkoopmakelaars zorgen voor een soepel proces. Blijft één van jullie in het huis? Onze hypotheekadviseurs helpen bij de herfinanciering. Neem contact met ons op, we helpen je graag verder.

Vraag vrijblijvende afspraak aan

Blogs

Huis Kopen met je Partner: Dit Moet je Weten

Jij en je partner zijn klaar voor de volgende stap: het kopen van een huis. Wanneer je samen besluit om een huis te gaan kopen, moet je rekening houden met.. Lees meer

Hoe koop ik als expat een woning in Nederland?

Nederland staat bekend om zijn prachtige natuur en rijke geschiedenis, maar ook om zijn welvarendheid en hoge levensstandaard. Dit maakt het voor expats van over de hele wereld een aantrekkelijke.. Lees meer

6 Voordelen van Kleiner Wonen

In een samenleving waar alles groter, sneller en beter moet kiezen steeds meer mensen er bewust voor om kleiner te gaan wonen. Groter staat namelijk echt niet altijd gelijk aan.. Lees meer
Naamloos-2