Naamloos-2

Nieuwe maatregelen voor verhuurders

De overheid heeft diverse maatregelen aangekondigd die consequenties kunnen hebben voor woningeigenaren die een woning in de verhuur hebben. In het nieuws werd er vorige week aandacht besteed aan dit onderwerp. Beleggers zouden massaal hun huurwoningen verkopen na het nieuws over de nieuwe maatregelen. Maar wat voor invloed hebben deze maatregelen op jou? Het hangt allemaal af van je persoonlijke situatie. We leggen het je graag in onderstaande blog uit!

Wat gaat er veranderen voor eigenaren van een huurwoning?

Dit is misschien wel de meest gestelde vraag naar aanleiding van dit nieuwsbericht. In deze blog zullen we de belangrijkste wijzigingen toelichten waar je als particuliere huurder rekening mee moet houden.

Maximale huur vaststellen met de puntentelling

Op het moment dat een woning volgens het WoningWaardestelsel (WWS) meer dan 142 punten heeft, mag deze in de vrije sector worden verhuurd en mag je zelf de prijs van de huur bepalen. Deze punten zijn onder andere gebaseerd op verduurzaming, aantal vierkante meters en aanwezigheid van een balkon. Omdat de woning in de vrije sector valt hoef je dus geen rekening te houden met de WWS-huurpuntentabel.

Het plan is om vanaf 1 januari 2024 de grens op te schroeven naar 187 punten. Scoort de woning dus lager dan de grens van 187 punten, dan moet deze verhuurd worden volgens de tabel. Met 187 punten staat de huur gelijk aan ongeveer €1000 huur per maand.

Scoort jouw woning momenteel 158 punten, betekent dit dat je zelf de huurprijs mag bepalen. Maar vanaf 1 januari 2024 ben je dan afhankelijk van de tabel. Dit kan uiteindelijk enorm schelen op de huurprijs die je mag vragen. Zelfs als huurders bereid zijn dit te betalen, moet er nog steeds rekening gehouden worden met de WWS-tabel.

Invoering van een nieuw box 3-stelsel

Het kabinet heeft het plan om een nieuw box 3-stelsel in te gaan voeren. Het reëel rendement zal als uitgangspunt genomen worden. De inkomsten uit het vermogen zullen worden belast op basis van werkelijk rendement. De bedoeling is dat dit vanaf 2026 gaat gelden.

Per vermogenscategorie zal er gerekend worden met een fictief rendement. Dit zal er als volgt uitzien:

  • Beleggingen en andere bezittingen: 6,17%
  • Schulden 2,57%
  • Bank, spaartegoeden en contant geld 0.36%

Dit fictieve rendement wordt belast tegen een tarief van 32%. Ook zal de leegwaarderatio op verhuurde woningen worden aangepast. Dit heeft tot gevolg dat er een stuk meer belasting zal moeten worden betaald.

Hypotheekrente: word de investering duurder?

Als je geld wilt lenen om een woning aan te kopen kon dat de afgelopen jaren tegen een zeer gunstige rente (1-3%). Maar zoals bekend is zijn de rentes afgelopen jaar gestegen. Dit kan ook gevolgen hebben voor het rendement. Het hangt ervan af hoe jouw woning gefinancierd is.

Is er gekozen voor een kortlopende rentevaste periode, zijn de rentekosten een stuk hoger dan voorheen. Deze is al snel gestegen richting de 6% (voorheen circa 2,5%) Door deze stijging zal jouw investering ineens veel meer gaan kosten.

Knoop doorhakken bij leegstand?

Door de oplopende energiekosten en gestegen rente zijn de huizenprijzen lichtelijk gedaald. Hierdoor zijn verhuurde woningen minder populair dan voorheen. Soms betaalde mensen meer voor een verhuurde woning dan voor een lege woning. Inmiddels is dit niet meer het geval.

Wat moet je doen als jouw woning leeg komt te staan?

Je kunt voor deze woning nog steeds een prima prijs vragen. Zoals het er nu naar uitziet zal de prijs ook niet enorm gaan dalen. Krijg je te maken met leegstand, is het wel belangrijk om jouw situatie duidelijk te bekijken. Dit kan met een van onze hypotheekadviseurs op kantoor. Samen kunnen jullie bekijken of het verstandig is om de woning aan te houden (zeker als het rendement goed is) of om te verkopen.

Door het inschakelen van een adviseur weet je zeker dat het verkoop- of verhuurproces van je woning een stuk sneller zal verlopen. Bert helpt je graag bij het kopen of verkopen van je woning. Heb je vragen over hypotheken en verzekeringen? Ook hiervoor kun je bij Bert terecht!

Maak een vrijblijvende afspraak

Blogs

Het energielabel: waar moet je aan denken?

Bij het kopen of verkopen van een woning komt altijd het energielabel ter sprake. Een energielabel is verplicht om te hebben voor de (ver)koop van een woning. Vraag jij je echter af.. Lees meer

Ontdek jouw nieuwe thuis met een nieuwbouwgesprek

Bij Bert van Vulpen makelaars begrijpen we dat de weg naar jouw droomwoning begint met een helder pad en een goed gesprek. Daarom bieden wij jou een persoonlijk nieuwbouwgesprek met.. Lees meer

Meer hypotheekruimte voor verduurzaming, alleenstaanden en studenten

Door de recente aankondiging van minister Hugo de Jonge zal de leenruimte voor hypotheekaanvragen vanaf 2024 aanzienlijk verruimen. Dit heeft een impact op verschillende bevolkingsgroepen, waaronder alleenstaanden, studenten en diegenen.. Lees meer

Checklist Open Huizen Avond

De Bert van Vulpen Open Huizen Avond staat wederom op het programma. Op dinsdag 4 juni aanstaande gooien onze deelnemers hun deuren open voor geïnteresseerde kopers, zoals jij. Het is.. Lees meer
Naamloos-2